Απλός οδηγός θηλασμού
Μια καλή αρχή:
-Ζητήστε να έχετε το μωρό σας επάνω σας αμέσως μετά τον τοκετό και να σας δoθεί ο χρόνος για τον πρώτο θηλασμό, την πρώτη μιάμιση ώρα από τη γέννησή του.
-Ζητήστε rooming-in, δηλαδή να έχετε το μωρό μαζί σας όλο το 24ωρο στο μαιευτήριο.
Η πρώτη εβδομάδα και τι να περιμένετε:
Θηλασμός:
-Συχνούς θηλασμούς. Θηλάστε το μωρό σας με τα πρώτα σημάδια πείνας, χωρίς χρονικούς περιορισμούς
-Τις πρώτες μέρες, καθώς η ποσότητα από το πρωτόγαλα είναι μικρή, καλό είναι να γίνονται συχνές εναλλαγές στους μαστούς ακολουθώντας πάντα το μωρό, ώστε να θηλάζει ενεργά και να ενεργοποιηθούν και τα δύο στήθη.
Αν το μωρό θηλάσει κατά την πρώτη ώρα, είναι πολύ πιθανό για τις επόμενες ώρες να κοιμηθεί και να μην ζητήσει να φάει.
-Από το δεύτερο 24ωρο και μέχρι να ανακτήσει το βάρος γέννησης, δεν αφήνετε να κοιμηθεί πάνω από 2-2,5ώρες (στη διάρκεια της ημέρας) και πάνω από 3-4 (στη διάρκεια της νύχτας)
-Δεν χρησιμοποιείτε πιπίλα, μπιμπερό, ενώ σε περίπτωση χορήγησης συμπληρώματος, προτιμήστε εναλλακτικούς τρόπους σίτισης.
Πρόσληψη βάρους:
-Τις πρώτες 3 μέρες χάνει το 7-10% του βάρους γέννησης, λαμβάνει περίπου 170γρ/εβδομάδα και περιμένουμε να το ανακτήσει έως τη 15η μέρα. Παρακολουθείτε το βάρος σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Πάνες:
– 1 πάνα με κακά την 1η μέρα ζωής, 2 τη 2η, 3 την 3η και από την 4η ημέρα περιμένουμε τουλάχιστον 3-4 πάνες με κακά την ημέρα και 6-8 με ούρα. Περισσότερες πάνες είναι φυσιολογικές.
Στήθος:
– 3 πρώτες μέρες το στήθος έχει πρωτόγαλα, λίγο και συμπηκνωμένο, αρκετό για τις ανάγκες του μωρού σας.
-3ο-4ο 24ωρο “κατεβαίνει” το γάλα, το στήθος μπορεί να πρηστεί, για να περιοριστούν τα συμπτώματα, οι συχνοί θηλασμοί και η επαφή με το μωρό είναι το κλειδί για τον καλύτερο συντονισμό του στήθους με το μωρό σας. Κρύες κομπρέσες, άμελξη με το χέρι για να μαλακώσει η θηλη και απαλό μασαζ για να διοχετευθεί το οίδημα, θα σας ανακουφίσουν επιπλέον.
Σημάδια πείνας νεογέννητου
Μετά τις πρώτες μέρες, για τους πρώτους 6 μήνες και τι να περιμένετε:
Θηλασμός:
-Ακολουθήστε τα σημάδια πείνας του μωρού σας, θηλάστε κατ’ απαίτηση, χωρίς χρονικούς περιορισμούς στη διάρκεια και τη συχνότητα των θηλασμών
-Θηλάστε αποκλειστικά, χωρίς χορήγηση άλλων υγρών (νερό, χαμομήλι) για τους πρώτους έξι μήνες.
-Αποφύγετε τη χρήση πιπίλας τουλάχιστον για τις πρώτες έξι εβδομάδες.
Πάνες:
-Τουλάχιστον 6-8 πάνες με ούρα καθημερινά, 3-4 πάνες κακά, μετά τις 6 εβδομάδες είναι φυσιολογικό αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη να κάνουν 1 φόρα κακά κάθε 7-10 μέρες. Τα κακά είναι μουσταρδί πολλές φορές με κόκκους.
– Αν παρατηρήσετε αλλαγή στη σύσταση, υφή, χρώμα, βλέννες ή αίμα επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας και με σύμβουλο θηλασμού.
Στήθος- Επάρκεια γάλακτος:
-Όσο το μωρό σας έχει άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση στο στήθος, η γαλουχία διατηρείται και προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού σας.
– Με την εδραίωση του θηλασμού (κοντά στους 2 μήνες) το στήθος προσαρμόζεται καλύτερα, είναι πιο μαλακό και δεν παρατηρούνται συχνά πρηξίματα
Επιστροφή στη δουλειά:
-Συνεχίστε το θηλασμό, ενημερωθείτε για τη χρήση θηλάστρου, τη δημιουργία αποθήκης γάλακτος και την συνέχιση του θηλασμού με την επιστροφή σας στη δουλειά.
Σκίτσα Mary Karpetas Art
Στάσεις Θηλασμού:
Σε όλες τις στάσεις, το μωρό κοιτάει προς τη μαμά, η κοιλιά του μωρού ακουμπάει στην κοιλιά της μαμάς. Το κεφάλι, ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη είναι σε ευθεία, χωρίς το κεφάλι να κάνει στρέψη, ώστε να είναι δυνατή η κατάποση. Το σώμα του μωρού είναι κοντά στη μαμά και η λεκάνη του σταθερή, ακουμπάει το σώμα της μαμάς. Η εγγύτητα είναι κάτι που ηρεμεί και αρέσει στα μωρά.
Σωστή πρόσληψη της θηλής και περιποίηση στήθους:
Η θηλή φτάνει βαθιά στο στόμα του μωρού. Περιμένουμε το μωρό να πιάσει τη θηλή αλλά και μεγάλο μέρος της θηλαίας άλω.Ο θηλασμός δεν πρέπει να πονάει. Αν η πρόσληψη της θηλής είναι σωστή (εξαρτάται από τη θέση-στάση αλλά και από ανατομικούς παράγοντες) τότε το στήθος δεν πονάει. Αν υπάρξει έντονος πόνος, πληγές στη θηλή τότε κάτι θα πρέπει να διορθωθεί στην τεχνική ή να διαπιστωθεί οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα (χαλινός κτλ).Δεν υπάρχει καμία προετοιμασία στη θηλή. Σε περίπτωση ερεθισμού, απλώστε λίγο από το γάλα σας και αφήστε το να στεγνώσει στον αέρα. Προτιμήστε ένα βαμβακερό εσώρουχο ή ρούχο και όχι επιθέματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης σκέτη λανολίνη που δεν χρειάζεται ξέβγαλμα πριν τον θηλασμό.
Δεν πλένουμε τις θηλές πριν και μετά το θηλασμό. Δεν χρησιμοποιούμε αλάτι, αλατόνερο, οινόπνευμα κτλ στις θηλές, ούτε στις πληγωμένες θηλές.
Σωστή σύλληψη της θηλής
Διατροφή:
Μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή είναι ιδανική κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Συνεχίζετε κανονικά τις διατροφικές σας συνήθειες χωρίς να αποκλείετε τρόφιμα αν δεν υπάρχει κάποια ένδειξη.
Ο καφές επιτρέπεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού, έκτος αν παρατηρήσετε νευρικότητα στο μωρό σας.
Ακολουθήστε τη δίψα σας, μην την αγνοείτε και καταναλώστε τα υγρά που αποζητά ο οργανισμός σας.
Φάρμακα:
Τα περισσότερα κοινά φάρμακα είναι συμβατά με τον θηλασμό, επικοινωνήστε με σύμβουλο θηλασμού για να σας κατατοπίσει.
Ακολουθήστε το μωρό σας και το ένστικτό σας και να θυμάστε ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχει μια λύση, μπορείτε πάντα να ζητήσετε βοήθεια. Απολαύστε το υπέροχο ταξίδι του θηλασμού.