Πιπίλα και μπιμπερό είναι απαγορευτικά όταν θηλάζουμε αποκλειστικά;
Το μωρό σας είναι μόλις μερικών εβδομάδων (να σας ζήσει!) και το θηλάζετε αποκλειστικά. Νιώθετε όμως ότι η κούραση είναι τόσο μεγάλη που σας ξεπερνά…
Σκέφτεστε να του δίνετε πιπίλα για να το πάρει ο ύπνος ή να χρησιμοποιείτε θήλαστρο για να ταϊζει το μωρό και ο σύντροφός σας κάποια βράδια. Πόσο κακό μπορεί να είναι αυτό;
Άρθρο της Σοφίας Δούμα, όπως δημοσιεύθηκε στο Mothersbird (φωτογραφίες mothersbird.gr)
Η πιπίλα και η χρήση μπιμπερό πριν την εδραίωση του θηλασμού μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στον θηλασμό.
Με την πιπίλα είναι πολύ εύκολο το μωρό να χάνει γεύματα, καθώς ξεχνιέται και «δεν ζητάει» να θηλάσει. Έτσι είναι πολύ εύκολο αφενός να μην λαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα γάλακτος με συνέπεια τη μη ικανοποιητική πρόσληψη βάρους και αφετέρου, να μειωθεί η παραγωγή της μαμάς, καθώς το στήθος της δεν δέχεται αρκετό ερέθισμα.
Είναι λοιπόν καλό είναι η χρήση της πιπίλας να μη γίνεται πριν την εδραίωση του θηλασμού, δηλαδή γύρω στις 6 εβδομάδες και να περιορίζεται μόνο για λίγα λεπτά και αυστηρά για να αποκοιμηθεί το μωρό.
Η πιπίλα προκαλεί και άλλα προβλήματα στο μωρό όταν η χρήση της είναι παρατεταμένη (ορθοδοντικά προβλήματα, ωτίτιδες, μυκητίαση στο στόμα), ενώ στερεί από το μωρό την επαφή και αλληλεπίδραση με τους γονείς η οποία είναι απαραίτητη για την καλή ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.
Εάν αποφασίσετε να αντλείτε για να δίνει ο σύντροφός σας ή κάποιος άλλος γάλα στο μωρό προκειμένου να ξεκουραστείτε, θα πρέπει να προσέξετε στην επιλογή του θηλάστρου, καθώς δεν είναι όλα τα θήλαστρα κατάλληλα για όλες τις χρήσεις.Και η χρήση του μπιμπερό, όπως και της πιπίλας, έχει τον κίνδυνο σύγχυσης θηλών, οπότε συνίσταται η αποφυγή χρήσης του πριν την εδραίωση της γαλουχίας και η προσεκτική και όχι πολύ συχνή χρήση του εφόσον δεν υπάρχει λόγος όπως π.χ. επιστροφή στη δουλειά.Πολλά μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά, δεν δέχονται τη σίτιση με μπιμπερό.Για να ξεκουράζεστε περισσότερο μπορείτε να δοκιμάσετε να θηλάζετε ξαπλωτή και τηρώντας τους κανόνες ασφάλειας για το bed sharing, να κοιμάστε θηλάζοντας το μωρό σας.Τέλος, ο μπαμπάς μπορεί να βοηθήσει με άλλους τρόπους, όπως το να αλλάξει το μωρό, να το κάνει μπάνιο, να το κρατήσει αγκαλιά σε επαφή δέρμα με δέρμα ώστε να το ηρεμήσει ή να το κοιμίσει μετά τον θηλασμό και να σας δώσει έτσι λίγο περισσότερο χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας με ένα γεύμα, ένα μπάνιο ή λίγο περισσότερη ώρα ύπνου.
Ο πρώτος καιρός του θηλασμού είναι και ο πιο δύσκολος, μαμά και μωρό μαθαίνουν. Η κούραση για τους νέους γονείς είναι πολύ μεγάλη. Πολύ σύντομα όμως θα βρείτε τους ρυθμούς σας και δεν θα αισθάνεστε τόσο καταβεβλημένη όσο τώρα.