
Το νεογέννητο θέλει μόνο στήθος και αγκαλιά! Θα κακομάθει;
- Posted by Σοφία Δούμα
- Categories Θηλασμός
Αν το μωρό σας έχει ήδη ανακτήσει το βάρος γέννησης τη 15η μέρα της ζωής του με αποκλειστικό θηλασμό, αυτό δείχνει ότι θηλάζει αποτελεσματικά.
Καθώς όμως είναι ακόμα μικρό, χρειάζεται αρκετό χρόνο στο στήθος ώστε να μπορέσει να πάρει το γάλα που χρειάζεται για να έχει τόσο καλή ανάπτυξη.
Ένα τόσο μικρό μωρό είναι φυσιολογικό να κάνει πολύ συχνά γεύματα και να προτιμά να κοιμάται στην αγκαλιά της μητέρας του θηλάζοντας, καθώς μόνο έτσι νιώθει ασφάλεια.
Ανήκουμε στα πρωτεύοντα θηλαστικά και τα μωρά μας από τη φύση είναι προγραμματισμένα να περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σε στενή σωματική επαφή με τον φροντιστή τους. Με αυτό τον τρόπο έχουν απεριόριστη πρόσβαση στο στήθος ώστε να καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες, καθώς το μητρικό γάλα είναι πολύ εύπεπτο σε σχέση με το γάλα άλλων θηλαστικών (χρειάζεται περίπου 45 λεπτά της ώρας για να χωνευθεί, οπότε μετά από μία ώρα έχει ήδη χωνέψει το γάλα που ήπιε στην αρχή του προηγούμενου θηλασμού και είναι φυσιολογικό για πολλά μωρά να θηλάζουν στην αρχή σε κύκλους διάρκειας μίας περίπου ώρας).
Με τη συνεχόμενη σωματική επαφή, όμως, τα μωρά, εκτός από τροφή, ικανοποιούν και άλλες βασικές τους ανάγκες, ώστε να ωριμάσουν και πνευματικά, ψυχικά και κοινωνικά.
Η γνώριμη μητρική αγκαλιά, με τον χτύπο της καρδιάς που τα συνόδευε 9 μήνες στη μήτρα, με τη μυρωδιά της μαμάς που είναι ήδη γνωστή μέσω του αμνιακού υγρού, με τη ζεστασιά, τον γνώριμο ήχο της φωνής, τη σιγουριά ότι όλες του οι ανάγκες θα καλυφθούν, του προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεται ώστε να επιτύχει τη ραγδαία σωματική, πνευματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη που λαμβάνει χώρα τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Όσο θα μεγαλώνει, θα φτιάξει ένα δικό του πρόγραμμα θηλασμού, δραστηριότητας και ύπνου, το οποίο εάν φροντίσετε το σπίτι την ημέρα να έχει δραστηριότητα, ήχους και φως, και τη νύχτα να είναι πιο ήσυχο, θα συμβαδίζει με τη ρουτίνα όλης της οικογένειας.
Ακόμα, όμως, είναι πολύ μικρό και αυτή η ανάγκη που παρουσιάζει δεν είναι μία συνήθεια που θα την μάθει αν ανταποκρίνεσαι σε αυτήν, αλλά ο φυσιολογικός τρόπος για ένα μωρό να μεγαλώσει και να εξασφαλίσει όλα αυτά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και την ευημερία του.
Εφόσον το μωρό θηλάζει ικανοποιητικά, παίρνει καλό βάρος και αναπτύσσεται σωστά, μπορείτε να το εμπιστευθείτε και να ακολουθήσετε τον ρυθμό του.
Φυσικά,δεν είναι μόνο η μαμά εκείνη που μπορεί να προσφέρει στο μωρό την αγκαλιά που τόσο έχει ανάγκη, αλλά και ο μπαμπάς μπορεί εξίσου να το κρατήσει, και σε δέρμα με δέρμα επαφή (skin to skin) και να το ηρεμήσει. Ακόμα και άλλοι κοντινοί άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς ή και κάποιος επαγγελματίας, μπορούν να βοηθήσουν ώστε οι απαιτήσεις που έχει το μεγάλωμα ενός μωρού να μην καταβάλλουν τη μητέρα
Έτσι η ανάγκη του μωρού για συνεχή επαφή και αγκαλιά θα ικανοποιείται και αυτό θα είναι ωφέλιμο για όλους!
Mαία, Εκπαιδευτικός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Πιστοποιημένη Birthlight™, Perinatal Yoga Instructor
You may also like

Όταν ο θηλασμός πονάει!

Επιλόχειος κατάθλιψη και θηλασμός
