Μεταβολές στο στήθος μετά τον αποθηλασμό-νέα επιστημονικά δεδομένα
Μία ριζοσπαστική μελέτη σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο γυναικείο στήθος καθώς από όργανο που παράγει γάλα, επιστρέφει στην προηγούμενη κατάστασή του μετά τον αποθηλασμό, ανακάλυψε πως τα επιθηλιακά εκκριτικά κύτταρα που παράγουν γάλα, στην πραγματικότητα «κανιβαλίζονται» από άλλα κύτταρα μετά τον αποθηλασμό.
Όταν σταματάει ο θηλασμός, πολλά από τα επιθηλιακά κύτταρα που παράγουν γάλα καταστρέφονται σε μια διαδικασία που ονομάζεται «απόπτωση».
Μέχρι τώρα υπήρχε η πεποίθηση πως τα νεκρά αυτά κύτταρα απομακρύνονταν από τον οργανισμό με τη φαγοκύτωση, με τη βοήθεια κυττάρων του ανοσοποιητικού. Το ανθρώπινο σώμα, συνήθως απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα χρησιμοποιώντας κύτταρα του ανοσοποιητικού. Όμως μέχρι τώρα κανείς δεν γνώριζε πώς καταφέρνει να εξαφανίζει τις μεγάλες ποσότητες των νεκρών επιθηλιακών κυττάρων και υπολειμμάτων γάλακτος μετά τον αποθηλασμό, χωρίς να προκαλείται φλεγμονή, καθώς θα χρειάζονταν πολύ μεγάλες ποσότητες αμυντικών κυττάρων για να τα απομακρύνουν μέσω της φαγοκύτωσης. Η δρ. Nasreen Akhtar, του πανεπιστημίου του Sheffield και ο Charles Streuli, του πανεπιστημίου του Manchester, διερεύνησαν γιατί δεν υπάρχει φλεγμονή, πόνος και βλάβη των ιστών που να σχετίζεται με τη φαγοκύτωση σε τόσο μεγάλη κλίμακα.
Σύμφωνα με την Δρ. Akhtar: «Η φαγοκύτωση από κύτταρα του ανοσοποιητικού, μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη. Έτσι σκεφτήκαμε πως κάτι άλλο θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την καταστροφή και απομάκρυνση των νεκρών επιθηλιακών κυττάρων του μαστού και όχι τα φαγοκύτταρα.
Αυτό που δεν περιμέναμε να βρούμε ήταν μια μοριακή αλλαγή η οποία μετέτρεπε τα εκκριτικά επιθηλιακά κύτταρα σε κύτταρα ‘κανίβαλους’ που ‘τρώνε’ άλλα κύτταρα». Κεντρικό ρόλο στην κυτταρική αυτή αλλαγή, έχει μια πρωτεΐνη, η Rac1. Η Rac1 είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την παραγωγή γάλακτος, όσο και για την μεταβολή του στήθους μετά τη γαλουχία και στην επιστροφή του αδένα στην προηγούμενη κατάσταση.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Developmental Cell» είναι πιθανό το Rac1, να έχει εφαρμογή και στην αντιμετώπιση του καρκίνου, με την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Οι επιστήμονες δεν έχουν αποδείξεις σ’ αυτό το στάδιο, όμως είναι πιθανό να βρεθούμε μπροστά σε νέους τρόπους θεραπείας του καρκίνου!
* Ελεύθερη μετάφραση από https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-10/uom-pbt101216.php#.WEm_uT0xmag.facebook