Εναλλαγές στήθους στον θηλασμό
Είναι κάτι που προβληματίζει όλες τις νέες μαμάδες… Δίνουμε και τους δύο μαστούς σε κάθε γεύμα ή έναν μαστό κάθε φορά; Υπάρχει γενικός κανόνας που ισχύει για όλα τα μωρά ή το κάθε μωρό έχει διαφορετικές ανάγκες, και πώς μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που χρειάζεται το δικό μας μωρό;Γενικά δεν υπάρχει κανόνας που να ορίζει αν πρέπει να δίνεται μόνο ο ένας μαστός σε κάθε θηλασμό ή αντίθετα, αν πρέπει να γίνεται μία ή και περισσότερες εναλλαγές σε ένα γεύμα…
Όσο περισσότερες εναλλαγές κάνουμε, τόσο βοηθάμε την παραγωγή μας να αυξηθεί, οπότε για τις πρώτες τουλάχιστον μέρες και συνήθως μέχρι και την εδραίωση της παραγωγής μας, γύρω στις 6 εβδομάδες περίπου, καλό είναι να κάνουμε εναλλαγές των μαστών σε κάθε γεύμα, φροντίζοντας όμως να έχει αδειάσει πρώτα ο πρώτος μαστός πριν δώσουμε τον άλλο, ώστε το μωρό να παίρνει και το λίπος του γάλακτος που είναι σε μεγαλύτερη αναλογία στο γάλα που λαμβάνει όταν ο μαστός έχει πλέον αδειάσει αρκετά. Και το πότε αυξάνει το ποσοστό του λίπους στο γάλα δεν μπορούμε να το ξέρουμε κρατώντας χρόνο, γιατί δεν συμβαίνει στον ίδιο χρόνο κάθε φορά.
Δεν έχει λοιπόν νόημα να παρακολουθούμε το ρολόι, αλλά το μωρό μας και να αλλάζουμε (ή να μην αλλάζουμε) στήθος, ανάλογα με τα σημάδια που το μωρό μας θα μας δώσει.
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, το μωρό κάνει αρκετά συχνά παύσεις κατά τις οποίες ξεκουράζεται. Αυτές οι παύσεις δεν κρατούν πολύ και μετά από λίγο ξαναρχίζει να θηλάζει από μόνο του. Όταν πλέον έχει αδειάσει καλά το στήθος, οι παύσεις αυτές γίνονται συχνότερες και μεγαλύτερες σε διάρκεια. Για να βοηθήσουμε το μωρό μας να θηλάσει λίγο ακόμα από αυτό τον μαστό ώστε να πάρει και το λίπος, μπορούμε να εφαρμόσουμε πίεση στο στήθος (breast compressions), και μ’ αυτόν τον τρόπο να το βοηθήσουμε να ενεργοποιηθεί ξανά, να συνεχίσει να θηλάζει και να πάρει λίγο ακόμα γάλα.
Breast Compressions
Όταν πλέον το μωρό δεν θα ανταποκρίνεται στις προσπάθειές μας να το ενεργοποιήσουμε και στις πιέσεις στο στήθος, αλλά δεν θα αφήνει και το στήθος από το στόμα, αυτό είναι ένδειξη πως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε στήθος. Μπορούμε να σηκώσουμε για λίγο το μωρό σε θέση ρεψίματος. Τα μωρά που θηλάζουν μπορεί να χρειάζονται ρέψιμο, αλλά μπορεί και όχι, καθώς δεν καταπίνουν πάντοτε αέρα. Επομένως δεν χρειάζεται να περιμένουμε πολλή ώρα να ρευτεί το μωρό.
Στον άλλο μαστό, επαναλαμβάνεται η ίδια διαδικασία, με τις παύσεις όταν θέλει το μωρό να ξεκουραστεί και το βοηθάμε πάλι με πιέσεις του στήθους, ώστε να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερο στο στήθος. Αν το μωρό δεν ενεργοποιείται και δεν συνεχίζει να θηλάζει και δείχνει να λαγοκοιμάται αλλά κρατώντας ακόμα το στήθος στο στόμα, δεν έχει χορτάσει ακόμα, αλλά μπορούμε να το σηκώσουμε πάλι και να το φέρουμε ξανά στον πρώτο μαστό.
Πότε έχει χορτάσει το μωρό;
Ένα μωρό που έχει χορτάσει, «φτύνει» συνήθως το στήθος από το στόμα, αφήνει τη θηλή, είναι πιθανό να δούμε να ρέει λίγο γάλα από τα χειλάκια του που είναι χαλαρά κλεισμένα, τα χεράκια του έχουν χαλαρώσει και αντί να είναι σφιγμένα σε γροθιές τα βλέπουμε συχνά να είναι χαλαρά, με ανοιχτά τα δάχτυλα και να ακουμπάνε χαλαρά στο στήθος και το μωρό συνήθως έχει αποκοιμηθεί και μπορούμε να το αφήσουμε σε ένα ασφαλές σημείο να συνεχίσει τον ύπνο του. Στον επόμενο θηλασμό ξεκινάμε από το στήθος που δώσαμε τελευταίο.
Κάποια στιγμή, μερικά μωρά σε κάποια ή και σε όλα τα γεύματα ικανοποιούνται θηλάζοντας μόνο από το ένα στήθος. Εφόσον το μωρό μας θηλάζει καλά και στο τέλος αφήνει τον μαστό από μόνο του ικανοποιημένο και χαλαρό όπως περιγράφηκε παραπάνω και έχει πέσει σε βαθύ ύπνο και όλα πάνε καλά με το βάρος του και τις πάνες που βρέχει και λερώνει, τότε ακολουθούμε το μωρό μας και δίνουμε μόνο ένα στήθος στο γεύμα αν αυτό επιθυμεί το μωρό. Κάποιες μέρες μπορεί να είναι ικανοποιημένο με ένα στήθος στο γεύμα, ενώ άλλες μέρες να ζητάει και τα δύο ή ακόμα περισσότερες εναλλαγές (συνήθως στα άλματα ανάπτυξης). Ή μπορεί να χρειάζεται μόνο το ένα στήθος σε κάποια γεύματα της ημέρας και στα υπόλοιπα και τα δύο. Ακολουθούμε το μωρό, σύμφωνα με τις ενδείξεις που μας δίνει όπως περιγράφηκαν παραπάνω και το αφήνουμε να μας καθοδηγήσει σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Δεν υπάρχει λοιπόν κανόνας σε σχέση με το αν πρέπει να προσφέρουμε μόνο τον ένα ή και τους δύο μαστούς σε κάθε γεύμα, παρά μόνο ο χρυσός κανόνας «ακολουθώ το μωρό μου σύμφωνα με τις ενδείξεις και τα σημάδια που μου δίνει», προσέχοντας φυσικά κατά το πρώτο διάστημα και μέχρι την εδραίωση του θηλασμού να προσφέρουμε συχνά κάνοντας εναλλαγές στους μαστούς, ώστε η παραγωγή μας να καλύπτει τις ανάγκες του μωρού μας!