Διατήρηση και χρήση του αντλημένου μητρικού γάλακτος
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος φύλαξης του μητρικού γάλακτος;Πόσο διατηρείται το αντλημένο γάλα μου σε θερμοκρασία δωματίου; Πόσο στο ψυγείο και πόσο στην κατάψυξη;Πώς μπορώ να το αποψύξω και να το ζεστάνω ώστε να μην καταστραφούν τα πολύτιμα συστατικά του;Πώς μπορώ να μεταφέρω το αντλημένο μητρικό γάλα με ασφάλεια;
Αυτά και αλλά πολλά είναι μερικά από τα ερωτήματα που βασανίζουν τις μανούλες που για οποιονδήποτε λόγο, χρειάζεται να δώσουν το αντλημένο γάλα τους στο μωρό τους.
Οι οδηγίες που δίνουν οι διάφοροι φορείς, συχνά διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, προσθέτοντας στο μπέρδεμα και την ανασφάλεια των γονιών.
Φτιάξαμε έναν σύντομο οδηγό για τη διατήρηση και χρήση του μητρικού γάλακτος, που μπορεί να εκτυπωθεί και να κολληθεί σε μέρος όπου εύκολα θα μπορείτε να το βλέπετε, για να σας βοηθήσουμε να έχετε συγκεντρωμένες τις βασικές οδηγίες.
Οι πληροφορίες που είναι καλό να γνωρίζουμε για τη διατήρηση και τη χρήση του μητρικού γάλακτος είναι πολλές και σημαντικές, οπότε υποσχόμαστε πως θα επανέλθουμε με περισσότερα άρθρα σχετικά.
Προς το παρόν όμως, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά!
Ø Δεν αναμειγνύουμε γάλατα που έχουν διαφορετική θερμοκρασία
(πχ φρεσκοαντλημένο και γάλα που ήδη βρίσκεται στο ψυγείο. Βάζουμε και το φρέσκο γάλα στο ψυγείο σε άλλο δοχείο και όταν έρθουν στην ίδια θερμοκρασία τότε αναμειγνύουμε)
ΑΠΟΨΥΞΗ:
· Κατά προτίμηση αποψύχουμε βάζοντας το γάλα στην ψύξη από την προηγούμενη μέρα (θέλει περίπου 12-16 ώρες)
· Αν βιαζόμαστε, κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης (όχι ζεστό) πχ σε ένα μπωλ και να τρέχει επάνω στο δοχείο με το γάλα νερό βρύσης
· Το αποψυγμένο γάλα διατηρείται στο ψυγείο 24 ώρες
ΖΕΣΤΑΜΑ:
· Σε μπαιν μαρί ή σε ηλεκτρικό θερμαντήρα, στη χαμηλότερη θερμοκρασία
· ΟΧΙ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΑ
· Αν το ζεσταμένο γάλα δεν καταναλωθεί, διατηρείται 4-5 ώρες στο ψυγείο και το δίνουμε, ζεσταίνοντάς το άλλη μία φορά, στο επόμενο γεύμα. Αν δεν καταναλωθεί και τότε, το πετάμε!
v Το γάλα που έχει ψυχθεί ή και καταψυχθεί μπορεί να έχει διαφορετική γεύση από το φρεσκοαντλημένο (συνήθως πιο μεταλλική γεύση). Μπορούμε να δοκιμάσουμε φρεσκοαντλημένο γάλα, γάλα που έχει μπει στο ψυγείο και γάλα που έχει καταψυχθεί και στη συνέχεια αποψυχθεί, για να δούμε τη διαφορά στη γεύση τους και την οσμή τους, ώστε να ξεχωρίζουμε πότε το γάλα είναι καλό και πότε έχει αλλοιωθεί (ξινίσει). Η γεύση και οσμή του αλλοιωμένου γάλακτος είναι χαρακτηριστική.
v Μεταφέρουμε το αντλημένο γάλα πάντα σε θερμομονωτικό τσαντάκι με παγοκύστες, ώστε να διατηρείται με ασφάλεια, καθώς κατά τη μετακίνηση, είναι πολύ πιο εύκολο να αλλοιωθεί το γάλα (παράγεται θερμότητα με την κίνηση του γάλακτος και αναπτύσσονται πιο εύκολα μικροοργανισμοί)