Τα 8 μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι νέες μαμάδες που θηλάζουν
1. Επιθεωρούν προσεκτικά και αποκτούν εμμονή με τα… κακά.
Είναι αλήθεια πως πολύ μας αρέσει να μιλάμε για τα κακάκια του μωρού μας! Φυσικά είναι σημαντικό να παρατηρούμε πόσο συχνά κάνει κακά το μωρό (μας δείχνει αν παίρνει αρκετό γάλα), δεν είναι σημαντικό το να υπάρχουν παραλλαγές. Μερικές φορές, μπορεί να είναι λίγο πρασινωπά στο χρώμα, άλλοτε να είναι περισσότερο υδαρή απ’ ό,τι συνήθως, ή τη μία μέρα να έχει πολλές λερωμένες πάνες και την επόμενη λίγες. Καθώς το μωρό σου μεγαλώνει μπορεί να παρατηρήσεις πως αρχίζει να έχει μέρες χωρίς να κάνει κακά και αυτό είναι επίσης φυσιολογικό.
2. Έχουμε εμμονή με το πώς δείχνει η προσκόλληση του μωρού στο στήθος
Πόσες και πόσες φορές δεν το έχω κάνει η ίδια όταν είχα νεογέννητο! Συνεχώς μας λένε πως το μωρό μας «πιάνει τέλεια» ή «δεν πιάνει και τόσο καλά». Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές τα σχόλια αυτά γίνονται χωρίς καν να ρωτάμε τη μαμά τι πιστεύει η ίδια και αν ο θηλασμός είναι επώδυνος γι’ αυτήν ή όχι, αν το μωρό της παίρνει καλό βάρος ή πόσο διαρκούν συνήθως οι θηλασμοί. Όλες αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να γίνουν για να έχουμε ένα πλήρες ιστορικό θηλαμού. Και τελικά, δεν έχει τόση σημασία πώς δείχνει η σύλληψη της θηλής από το μωρό, όσο το πώς το αισθάνεται η μαμά, το αν το μωρό αναπτύσσεται φυσιολογικά και το αν έχει αρκετές βρεγμένες και λερωμένες πάνες. Μην ανησυχείς λοιπόν για το πιάσιμο της θηλής, εκτός αν υπάρχει λόγος ανησυχίας!
3. Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε πρόγραμμα στον θηλασμό
Σε πολλές μαμάδες δίνονται οδηγίες να βάλουν ένα πρόγραμμα θηλασμού-παιχνιδιού-ύπνου στο μωρό τους. Αυτό δεν έχει κανένα νόημα και καμία λογική για τα μωρά που θηλάζουν. Η παραγωγή γάλακτος υπακούει στον νόμο της ζήτησης-προσφοράς και είναι απαραίτητο το μωρό να κανονίζει το πότε θα θηλάσει, πότε θα κοιμηθεί και πότε θα παίξει, έτσι ώστε η παραγωγή μας να είναι αρκετή. Τα μωρά θηλάζουν για πολλούς λόγους και όχι μόνο για να πάρουν γάλα και ο μόνος τρόπος να είμαστε σίγουρες πως παίρνουν αυτό που τους χρειάζεται είναι να τα ακολουθούμε. Τα προγράμματα είναι για τα γραφεία των γιατρών, όχι για τα μωρά!
4. Ανησυχούμε γιατί… «Μα μόλις σε θήλασα, δεν μπορεί να πεινάς πάλι!»
Το έχω πει στο πρώτο μου μωρό! «Πώς είναι δυνατόν να πεινάς πάλι;;;!» Και κάπως έτσι αρχίζουμε να αμφιβάλλουμε για ό,τι κάνουμε. Μήπως θηλάζουμε πολύ συχνά; Μήπως είναι κάτι άλλο που θέλει και όχι να θηλάσει ξανά; Η πραγματικότητα όμως είναι πως ο θηλασμός είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό ακριβώς που χρειάζονται. Όταν αμφιβάλλετε… απλά βάλτε το στο στήθος! Τα μωρά θηλάζουν γιατί πεινάνε, γιατί πονάνε, διψάνε, για ανακούφιση, γιατί βαριούνται, βρίσκονται σε άλμα ανάπτυξης… και η λίστα συνεχίζεται! Πάντα προσφέρουμε πρώτα το στήθος. 9 στις 10 φορές αυτό είναι που χρειάζεται το μωρό.
5. Ανησυχούμε γιατί ξυπνά πολύ συχνά τη νύχτα
Είναι φυσιολογικό για τα μωρά και τα νήπια να συνεχίζουν να ξυπνούν συχνά για θηλασμό. Τα παιδιά που ξυπνάνε για να θηλάσουν δεν έχουν «πρόβλημα με τον ύπνο». Δεν έχουν «διαταραχή του ύπνου» Δεν χρειάζονται εκπαίδευση για να μάθουν να αποκοιμούνται μόνα τους. Τα παιδιά χρειάζονται αγκαλιές και θηλασμούς για να αποκοιμηθούν και για να παραμείνουν κοιμισμένα, όχι εκπαίδευση ύπνου
6. Πιστεύουμε πως το μωρό μας έχει πρόβλημα ύπνου, γιατί δεν κοιμάται πάνω από 40 λεπτά
Τα περισσότερα μωρά κοιμούνται μόνο για 40 λεπτά. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό! Για να ενθαρρύνεις το μωρό σου να κοιμηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείς να ξαπλώσεις μαζί του (συχνά τα μωρά κοιμούνται καλύτερα όταν κοιμούνται μαζί με κάποιον άλλον). Μπορείς επίσης να είσαι κοντά για να το θηλάσεις μόλις δείξει πως ετοιμάζεται να ξυπνήσει, ώστε να ξανακοιμηθεί αν ξυπνήσει πολύ σύντομα. Έτσι μπορεί να κερδίσεις μια έξτρα ώρα ύπνου!
7. Ακολουθούμε τη συμβουλή κάποιου επαγγελματία υγείας να δώσουμε συμπλήρωμα (αντλημένο γάλα ή φόρμουλα), χωρίς να έχουμε καταλάβει ΓΙΑΤΙ ή ακόμα και ΑΝ το μωρό δεν παίρνει αρκετό γάλα και χωρίς να έχουμε ένα πλάνο που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο του αποκλειστικού θηλασμού
Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθήσεις αν σου δοθεί οδηγία για χορήγηση συμπληρώματος. Μεταξύ αυτών είναι: Να ζητήσεις από τον γιατρό σου αναλυτική περιγραφή σχετικά με τον λόγο για τον οποίο συνιστά συμπλήρωμα και γιατί το μωρό σου δεν παίρνει αρκετό βάρος, να σου δοθεί ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο σχετικά με τις επόμενες κινήσεις που θα κάνεις από εκεί και πέρα, καθώς και να δουλέψεις με έναν Πιστοποιημένο Σύμβουλο Γαλουχίας IBCLC ή άλλον ειδικό σχετικά με τον θηλασμό για να πετύχεις τους στόχους σου.
8. Εμμονή με τα «αέρια», τους «κολικούς» και τη γκρίνια
Η πραγματικότητα είναι πως… όλα τα μωρά έχουν αέρια, κενώσεις και ρεύονται και τα περισσότερα γκρινιάζουν όταν τους συμβαίνουν αυτά. Για τα περισσότερα μωρά, η λύση είναι απλή… Βάλτο στο στήθος, περπάτα κρατώντας τα αγκαλιά όσο περισσότερο γίνεται, πέρνα όσο περισσότερο χρόνο μπορείς αγκαλιάζοντας και κρατώντας το μωρό σου σε επαφή δέρμα με δέρμα (skin to skin). Αυτό τα βοηθά να ηρεμήσουν. Μερικές φορές πιστεύουμε πως το μωρό έχει αέρια, ενώ στην πραγματικότητα απλά χρειάζεται χρόνο ηρεμίας μαζί σου.
Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις που η γκρίνια δεν είναι φυσιολογική! Όταν ένα μωρό γκρινιάζει υπερβολικά, πολύ συχνά, ηρεμεί πολύ δύσκολα και δεν είναι εύκολο να ηρεμήσει με τον, αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες (δυσανεξία σε κάποια τροφή, θέματα με την παραγωγή μας –πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη παραγωγή, ύπαρξη χαλινού γλώσσας είναι μερικές από αυτές).
Όλοι μας ανησυχούμε όταν γινόμαστε για πρώτη φορά γονείς! Κατά το μεγαλύτερο διάστημα, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε πεπεισμένοι πως κάτι δεν πάει καλά με το μωρό μας. Βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες, συμβουλές και ενοχλητικά σχόλια από άλλους όλη μέρα, κάθε μέρα! Θυμήσου να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου και να ακολουθείς το μωρό σου. Γνωρίζεις πολύ περισσότερα από όσα συνειδητοποιείς! Το να είσαι μαμά είναι εξαντλητικό. Πάρε το χρόνο σου απλά χαλαρώνοντας σε δερματική επαφή με το μωρό σου! Είναι ένας απλός τρόπος με τον οποίο ξεπερνιούνται πολλές δυσκολίες.
Πηγή: THEMILKMEG