Αυτά τα δύσκολα απογεύματα…
Έχουν περάσει λίγες ημέρες από τότε που επέστρεψες με το νεογέννητο μωρό σου στο σπίτι από το μαιευτήριο. Και πάνω που έχεις αρχίσει να συνηθίζεις τη νέα ρουτίνα, με το μωρό σου να θηλάζει συχνά, να θέλει πολλή ώρα αγκαλιά, αλλά και να κοιμάται ήρεμα και να ξυπνά για να ξαναθηλάσει, ξαφνικά έχεις ένα «άλλο» μωρό.Ένα μωρό που για αρκετές ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, είναι πολύ ανήσυχο, θέλει να θηλάζει συνέχεια, σταματάει τον θηλασμό μόνο για να γκρινιάξει ή να κλάψει και συνεχίζει εναλλάσσοντας περιόδους θηλασμού και γρίνιας για αρκετές ώρες, ώσπου τελικά να αποκοιμηθεί. Την πρώτη μέρα αγχώθηκες, αλλά σκέφτηκες πως απλά έτυχε. Όμως συνέβη και τη δεύτερη μέρα και τρίτη και τέταρτη μέρα… και κάθε μέρα περίπου την ίδια ώρα, κάθε απόγευμα! Και κάπου εκεί άρχισες να ανησυχείς μήπως έχει κάτι. Όμως αν είχε κάτι, δεν θα ήταν το ήρεμο μωρό που ήξερες όλη την υπόλοιπη μέρα! Γιατί αυτή η συνεχόμενη γκρίνια και ο ασταμάτητος θηλασμός, συμβαίνουν κάθε απόγευμα. Μα κάθε απόγευμα!
Όταν το ίδιο σενάριο συνέχισε να επαναλαμβάνεται καθημερινά, ήσουν πλέον σίγουρη πως κάτι δεν πάει καλά! Κι όμως, ο παιδίατρος που ήρθε να δει το μωρό είπε πως είναι υγιέστατο! Σκέφτηκες πως ίσως δεν του φτάνει το γάλα! Κι όμως, παίρνει εξαιρετικό βάρος και οι πάνες του είναι όπως θα έπρεπε σε αριθμό και εμφάνιση. Τότε γιατί κάθε απόγευμα επαναλαμβάνεται η ίδια αγχωτική κατάσταση;
Μα, γιατί έχεις ένα φυσιολογικό μωρό! Τα περισσότερα μωρά περνάνε αυτή τη φάση της απογευματινής ανησυχίας, όπου για αρκετές ώρες (συνήθως από το απόγευμα μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες) θηλάζουν ασταμάτητα και όταν δεν θηλάζουν, γκρινιάζουν ή και κλαίνε και θέλουν συνέχεια αγκαλιά και λίκνισμα.
Είναι η ανωριμότητα του νευρικού συστήματος του μωρού που ακόμα αναπτύσσεται; Είναι τα συσσωρευμένα ερεθίσματα της ημέρας; Η κούραση; (και του μωρού και η δική σου) Η ελαφρώς μειωμένη ροή του γάλακτος κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες; Μάλλον όλα αυτά μαζί και πιθανόν και άλλες αιτίες που δεν γνωρίζουμε ακόμα.
Τι μπορείς να κάνεις:
- Θήλασε το μωρό σου!
- Κάνε πολύ skin to skin (αγκάλιασέ το δέρμα με δέρμα)
- Θήλασε το μωρό σου ενώ το κρατάς skin to skin!
- Γενικά, αγκάλιασέ το όσο συχνά το έχει ανάγκη
- Κρατώντας το μωρό σου αγκαλιά, περπάτα
- Θήλασε το μωρό σου!
- Τραγούδησέ του και λίκνισέ το ρυθμικά
- Κράτησέ το αγκαλιά ενώ κάθεσαι σε μια μπάλα πιλάτες και κάνεις αναπηδήσεις
- Θήλασέ το ενώ κάθεσαι επάνω στην μπάλα πιλάτες και αναπηδάς!
- Βγείτε βόλτα έξω (τα μωρά, αλλά και οι γονείς, ηρεμούν πολύ πιο εύκολα όταν είναι έξω)
- Θήλασέ το ενώ είστε έξω!
Θα δεις πως η φάση αυτή όπως ήρθε έτσι και θα περάσει. Γενικά, όσο ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των μωρών, τόσο πιο ήρεμα είναι. Κανένας γονιός δεν καταφέρνει πάντα να ηρεμεί αμέσως το μωρό του. Όλοι μας δοκιμάζουμε διάφορα και κάποια στιγμή κάτι από αυτά πιάνει. Πολύ γρήγορα θα καταφέρνεις να καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που χρειάζεται το μωρό σου. Κι αν δεν το καταφέρνεις πάντα, μη νιώθεις ενοχές! Είσαι πάντα κοντά στο μωρό σου και φροντίζεις γι’ αυτό και το μωρό σου αισθάνεται ασφάλεια!
Έχε το νου σου:
- Αν το μωρό σου δεν παίρνει καλό βάρος
- Αν δεν έχει αρκετές βρεγμένες και λερωμένες πάνες
- Αν δεν ηρεμεί κατά τον θηλασμό
- Αν έχει αυτή τη συμπεριφορά κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και δεν υπάρχουν διαστήματα κατά τα οποία είναι ήρεμο.
- Αν είναι νωθρό, δεν ξυπνάει εύκολα για να θηλάσει
- Αν δεν υπάρχουν διαστήματα μέσα στην ημέρα κατά τα οποία κοιμάται (το να κοιμάται τις περισσότερες φορές μόνο στην αγκαλιά σου είναι φυσιολογικό)
- Αν ο θηλασμός πονάει, αν έχεις πληγωμένες θηλές, αν έχεις συχνά φραγμένους πόρους, μαστίτιδες
Σε αυτές τις περιπτώσεις, καλό θα ήταν να συμβουλευθείς τον παιδίατρο και πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας IBCLC.